ROERMOND - De zes kinderen die vorige week om het leven kwamen bij een brand in hun woning aan de Jupiterstraat in Roermond, zijn zaterdag begraven. Bij de uitvaartdienst waren ook moeder Francien Schouwenaar en het enig overlevende zusje Cheyenna aanwezig.

Naast de familie van de moeder waren er ook familieleden van de vader van de kinderen in de propvolle Heilig Hartkerk in de Roermondse wijk Het Veld. Veel mensen en kinderen huilden, een enkeling viel flauw tijdens de bijna twee uur durende dienst.

Buiten de kerk stonden honderden volwassenen en kinderen. Ook langs de route van de kerk naar begraafplaats Tussen de Bergen, in Kitskensdal bij Roermond, liepen mensen uit om een glimp op te vangen van de rouwstoet.

De stoffelijke overschotten van Davy, Pascal, Rowena, Sandelina, Robin en Charissa liggen in witte lijkkistjes. De kerk was versierd met een bloemenzee, waarvoor buurtbewoners geld hadden ingezameld. De begrafenis is betaald door de gemeente Roermond.

Tijdens de uitvaartdienst sprak burgemeester H. Kaiser zijn diepste medeleven met de familie uit. "De menselijke tragedie van de 12e juli heeft velen beroerd'', zei hij. "Soms is de last zo zwaar, dat deze door mensen nauwelijks te dragen is.''

Pastoor J. Kreuwels stond stil bij vader Peter G., die niet bij de dienst aanwezig mocht zijn. Hij werd tijdens de brand opgepakt en heeft brandstichting bekend. "Is Peter niet ook een slachtoffer, waar we medelijden mee moeten hebben'', hield Kreuwels de kerkgangers voor.

Neefjes en nichtjes van de kinderen ontstaken kaarsen, en Cheyenna legde bloemen op de zes kistjes. Leerkrachten spraken over de goede eigenschappen die ze zich van de kinderen herinneren. De pastoor riep het kerkvolk op elkaar een hand te geven als teken van vrede. Deze oproep werd nauwelijks beantwoord.

Moeder Francien zat in een rolstoel voor het altaar. Kreuwels vertelde haar lezing van het gebeurde op 12 juli: ze had na het uitbreken van de brand naar haar kinderen geroepen dat die zich in veiligheid moesten stellen. Het kind dat bij haar op de eerste verdieping sliep, had ze niet naar buiten gegooid uit vrees dat het dood zou vallen. Dat kind overleed later als gevolg van de vuurzee waarin het achterbleef. Moeder Francien sprong uit het raam en verbrijzelde daarbij volgens de pastoor haar onderste ruggenwervels en haar linkervoet.

Tijdens de uitvaartdienst en de begrafenis was de politie uitdrukkelijk aanwezig. Er deden zich echter geen incidenten voor. Bij de kerk en in de wijk waarin de Jupiterstraat ligt, waren twee ontmoetingscentra opengesteld voor hulp aan mensen die door emoties werden overweldiigd.

/NIEUWSVeel emotie bij avondwake voor Roermondse kinderen