ITTENHEIM - De inwoners van het Franse plaatsje Ittenheim, in de Elzas, hebben zaterdag hun plaatsgenoot Jacques Weber geëerd. Hij wist op 14 juli de man die in Parijs president Jacques Chirac wilde doodschieten het geweer afhandig te maken.

"De tegenwoordigheid van geest en koelbloedigheid van deze man hebben een nationaal drama voorkomen'', zei burgemeester Gilbert Viola van het plaatsje met 2000 inwoners. Vervolgens benoemde hij Weber tot ereburger van Ittenheim en overhandigde hij hem de erepenning van de stad.

Weber, een gepensioneerde verpleger die in Parijs op vakantie was, verklaarde dat hij had gedaan wat hij doen moest zonder zich iets af te vragen. "Een ander zou hetzelfde hebben gedaan", zei hij tegen de inwoners en genodigden.

De dader van de mislukte aanslag, Maxime Brunerie, zit sinds 14 juli in een psychiatrische kliniek van justitie. Daar wordt onderzocht of hij toerekeningsvatbaar was toen hij op de Champs-Elysées een geweer richtte op de president tijdens het defilé ter gelegenheid van de nationale feestdag van Frankrijk.