DEN HAAG - De toestromende dagjesmensen konden zaterdag hun ogen nauwelijks geloven toen ze op een zonovergoten Binnenhof de nieuwe premier Balkenende openlijk zagen ruziën met een andere keurige heer, in wie een enkeling de nieuwe staatsstecretaris van Defensie herkende.

Even daarvoor had een medewerker van de Eerste Kamer op het plein een spreekgestoelte neergezet met daarop een microfoon. Dat werd bij het verlaten van de Eerste Kamer benut door Balkenende. Hij legde met een stalen gezicht een verklaring af. De nieuwe premier sprak met ernstige stem over een "complexe aangelegenheid'' en enkele "indringende vragen'' die waren gerezen rondom het vakbondsverleden van de nieuwe staatssecretaris van Defensie, Van der Knaap.

Woedend

De beoogde bewindssman, die juist met Balkenende champagne had gedronken op de goede afloop van de formatie, reageerde verbaasd en begreep snel dat hem een poets werd gebakken. Hij legde op zijn beurt voor de, niet op een geluidsinstallatie aangesloten, microfoon een geruststellende verklaring af. Maar daarmee nam de pers geen genoegen. Toen Van der Knaap onder druk van de omstandigheden voor de televisiecamera een interview gaf, overtrof Balkenende zichzelf. Woedend stapte hij op de kersverse staatssecretaris af om hem de mond te snoeren. Alles over de formatie was al door loslippigheid op straat komen te liggen en dat kan zo onder het nieuwe kabinet niet doorgaan, brieste Balkenende.

Ludieke actie

De nieuwe premier speelde in deze komische act voor twee heren dermate overtuigend, dat hij het nodig vond om even later vanuit een open raam vriendelijk te zwaaien naar zijn publiek én naar Van der Knaap. Zo kon er geen enkel misverstand meer over bestaan, dat het ging om een ludieke actie.

Welkome onderbreking

De komische act voor twee heren was voor Balkenende een welkome onderbreking van dagenlang hard werken. Nadat hij in de afgelopen vier dagen 27 gesprekken had gevoerd met de beoogde bewindslieden, zou hij zaterdagmiddag gaan schrijven aan het eindverslag. Dat overhandigt hij maandag aan koningin Beatrix, voordat het nieuwe kabinet op het bordes zal staan.