KOPENHAGEN - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag tijdens een bezoek aan Denemarken de militaire gevangenis op Guantanamo Bay op Cuba verdedigd. Volgens hem is er "totale transparantie" in het detentiecentrum van de US Navy waar voornamelijk islamitische verdachten van terreuraanslagen uit Afghanistan vastzitten. Internationale organisaties en de media zijn er welkom, stelde Bush.

Hij herhaalde niets te zien in het Kyoto-verdrag dat verdere opwarming van de aarde moet tegengaan. Hij streeft "een post-Kyoto era" na tijdens de G8, de top van de zeven rijkste industrielanden en Rusland, die later op de dag in Schotland begint.

Bush erkende wel dat de aarde warmer wordt en dat mensen een bijdrage leveren aan de toename van de broeikasgassen waardoor de aarde verder opwarmt. Maar Kyoto werkt niet voor de Verenigde Staten en niet voor de wereld, aldus Bush.

Blokkade

De mededeling werd door de actievoerders in het Schotse dorpje Crieff met gejuich ontvangen. "Ze kunnen alleen nog door de lucht naar Gleneagles. Alle wegen erheen zijn geblokkeerd."

Barbara Smedema neemt deel aan de blokkades in een groep van ongeveer vijftig actievoerders, Belgen en Nederlanders, die woensdagmorgen de brug over de Strath Earn bezet heeft. Daarmee blokkeren zij de doorgaande weg vanuit het noordelijker gelegen Crieff naar Gleneagles.

Actiekamp

De groep is dinsdagavond al vroeg in de avond uit het actiekamp Stirling vertrokken, om te voorkomen ingesloten te worden door de politie. Wat ze al vermoedden bleek uit te komen: de politie omsingelde later op de avond het kamp met de bedoeling te voorkomen dat demonstranten zich rondom Gleneagles zouden verspreiden.

De groep van Smedema heeft de nacht in een bos doorgebracht en hoort woensdagmorgen via de actietamtam van de omsingeling. "Maar een groep van ongeveer negenhonderd heeft 's nachts kunnen uitbreken. Ze hebben een snelweg naar Gleneagles geblokkeerd", aldus Smedema.

Weinig slaap

Ze noemt de sfeer onder de actievoerders goed, het is "hartstikke leuk alleen een beetje weinig slaap". Zij en haar zus Leontine met wie ze naar Schotland is gereisd, hebben tot nu toe geen geweld van de politie meegemaakt. "Ze zijn wel dreigend aanwezig. Ook hier zijn ze even komen kijken. Maar ze laten ons geloof ik zitten." De brug is geblokkeerd met dood hout en met mensen in aan elkaar vastgeketende buizen.

Zojuist kwam een groep fietsers langs die vrolijke muziek rondtetterden dankzij een installatie op accu's in een fietskarretje. "Ook de catering is goed. Zojuist hebben we koffie gekregen van mensen van de ondersteunende organisatie. Ik geloof wel dat het allemaal wat grimmiger gaat worden. Ik hoorde dat van die ondersteuners negentien mensen zijn opgepakt."

Gleneagles

Berichten van medestanders in andere delen van het uitgebreide heuvelgebied rond Gleneagles worden regelmatig doorgebeld. Behalve blokkades op alle wegen naar de plaats van samenkomst van de G8, Gleneagles, gaan in de loop van de dag ook nog 150 clowns op weg die de G8-leiders willen arresteren.

De acties zijn doorgesproken op grote vergaderingen in kamp Stirling, een samenraapsel van campers, caravans, bussen en tenten ten zuiden van Gleneagles. "Iedereen kan daar ideeën spuien. Wij hebben deze brug voorgesteld. En hier blijven we voorlopig", aldus Smedema.