In Polen gaan zondagochtend de stembureaus open voor lokale en regionale verkiezingen. De verkiezingen gelden als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van de regering van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die regelmatig botst met de Europese Unie.

Volgens de peilingen kan de partij van oud-premier Jaroslaw Kaczynski regionaal op een overwinning rekenen. De zestien provincies van het land worden momenteel geregeerd door oppositiepartijen, maar in veel van de zogeheten woiwodschappen gaat PiS aan kop in de peilingen.

De partij, die Polen sinds 2015 met een absolute meerderheid regeert, ligt in Brussel onder vuur omdat ze de rechtsstaat zou ondermijnen. In december bracht de Europese Commissie de zogeheten artikel 7-procedure in stelling wegens de controle die PiS uitoefent over de rechtspraak.

Ook heeft de commissie Polen voor het Europese Hof gedaagd om het land te dwingen de verlaging van de pensioenleeftijd voor rechters van het hooggerechtshof terug te draaien. Daardoor worden 27 van de 72 rechters vervangen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!