PARIJS - Marokko zal niet overgaan tot wapengeweld in de crisis rond het eiland Perejil/Leila, dat door Spaanse elitemilitairen is bezet. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Benaïssa, zei dat vrijdagavond op een persconferentie in Parijs. "Oorlog is voor ons uitgesloten."

"Oorlogsverklaring"

Benaïssa herhaalde dat zijn land de Spaanse militaire interventie op het eilandje beschouwt als een "invasie die gelijk staat aan een oorlogsverklaring". Spanje moet Leila (de Marokkaanse naam voor het eiland), dat volgens de minister deel uitmaakt van Marokko, verlaten. Daarna is er ruimte voor onderhandelingen of discussie, zei Benaïssa nog eens. Hij wilde in Parijs niet zeggen of Marokko wil beloven dat het het eiland niet opnieuw zal bezetten als de Spaanse militairen daar weg zijn. Eerder had hij een uitspraak van die strekking gedaan op de Spaanse radiozender Cadena Ser. Volgens Benaïssa was die uitspraak uit zijn verband gehaald.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken De Palacio praat dinsdag in Caïro met de secretaris-generaal van de Arabische Liga over de situatie rond Perejil.