NIJMEGEN - 36.153 Wandelaars hebben de 86e editie van de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen. De laatste dag vielen ,,extreem weinig'' mensen uit, zegt organisator Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO).

'Via Gladiola'

De eerste deelnemers kwamen vrijdag rond kwart over tien in Nijmegen over de finish. De grootste groep wandelde tussen twee en vier uur over de 'Via Gladiola'. De deelnemers moesten om 18.00 uur binnen zijn, maar de organisatie keek niet op een minuutje. De laatste dag van de Vierdaagse trok naar schatting 400.000 belangstellenden. De toestroom zorgde voor verkeersproblemen op de snelwegen naar de Waalstad. Ook de treinen hadden last van de drukte. De NS meldde dat de treinen vrijdagavond weer op tijd reden.

Sokkenmonument

Vrijdag werd ook het sokkenmonument onthuld. Boven de route hingen de sokken van circa 2500 wandelaars aan lange waslijnen. De gebruikte sokken werden tijdens de vier dagen ingezameld. Het monument is bedoeld ter ere van de Vierdaagse en haar vrijwilligers. De sokken worden na afloop gewassen en naar Oost-Europa gestuurd.

Zestig landen

Dinsdagochtend gingen 39.657 wandelaars op pad. In totaal gaven 41.545 mensen zich op. Deze editie was de een na drukste ooit. In 2000 liepen 40.790 deelnemers mee. De oudste deelnemer was 89, de jongste 11. Mensen uit zestig landen wandelden mee.

Geen ernstige incidenten

De eerste etappe bleek voor 685 wandelaars te veel. De tweede dag, volgens kenners het breekpunt, vielen 1615 deelnemers af. Op de derde dag, de 'bergetappe', gaven 885 vierdaagselopers het op. Op de valreep konden 319 mensen het niet volhouden. De organisatie denkt dat relatief weinig wandelaars het opgaven wegens het goede wandelweer. Het weer droeg er volgens de organisatie ook aan bij dat de Vierdaagse zonder ernstige incidenten is verlopen.

1620 massages

De Rode Kruis had het deze dagen relatief rustig. Verspreid over vier dagen kwamen 5641 wandelaars bij de hulpposten langs. Bij 3942 deelnemers werden de blaren geprikt, terwijl 1082 wandelaars last hadden van pijnlijke gewrichten of spieren. Circa 1620 wandelaars namen plaats op de massagetafel.