DRIEHUIS - Op begraafplaats Westerveld in Driehuis is vrijdagavond rond 19.45 uur de kist met het stoffelijk overschot van Pim Fortuyn uit diens tijdelijk graf gehaald.

Opgraving

Rond 19.00 uur begon een kleine graafmachine het zand weg te halen om bij het deksel van de grafkelder te kunnen. Nadat het deksel was gelicht, kon de witte kist omhoog worden gehaald om in een rouwauto te worden geplaatst.

Rotterdam Airport

Het stoffelijk overschot van Pim Fortuyn is vrijdagavond rond 21.30 uur aangekomen op Rotterdam Airport. In de rouwstoet, die door de politie werd begeleid, reden ook enkele honderden motorrijders mee. Langs de route en op de viaducten boven de snelweg hadden zich mensen verzameld om de lijkwagen voorbij te zien komen. Veel mensen klapten toen de stoet passeerde.

Gedenkplaat

Op begraafplaats Westerveld in Driehuis is een gedenkplaat op het tijdelijke graf van Pim Fortuyn geplaatst. Dat gebeurde in aanwezigheid van broer Marten Fortuyn en zijn vrouw Jet. Ook burgemeester A. Hertog van de gemeente Velsen, waar Driehuis onder valt, was aanwezig. Dat heeft een woordvoerder van de begraafplaats laten weten.

De gedenkplaat ligt op de grafkelder, waar eerder op de avond de kist met het stoffelijk overschot van Fortuyn is uitgehaald. Op de plaat van rood graniet staan twee dichtregels van Adriaan Roland Holst. Deze regels luiden 'Ik zal de halmen niet meer zien, noch binden ooit de volle schoven'.

Maquette

Op de plaat is in een doorzichtige kubus een maquette geplaatst van het praalgraf van Fortuyn in het Noord-Italiaanse dorpje Provesano, waar de vermoorde Rotterdammer een tweede huis had. Het lichaam van Fortuyn gaat zaterdag per vliegtuig vanaf Rotterdam Airport naar Italië om in Provesano te worden herbegraven.

/NIEUWSFortuyn naar laatste rustplaats