HAMBURG - Adolf Hitler vergaarde in het geheim een fortuin dat hem tot een zeer welgesteld man maakte. Dat blijkt uit een documentaire van producent Ingo Helm die de Duitse televisiezender ARD op 28 augustus uitzendt.

Helm baseerde de reportage onder meer op nieuw ontdekte documenten en interviews met ooggetuigen die van de geldzucht van de nazileider op de hoogte waren. Helm laat weten dat de documentairemakers overtuigend materiaal hebben opgedoken waaruit het beeld is ontstaan van een wegkwijnende artiest die schreeuwde om erkenning. "Hij moest en zou persoonlijk aanzien en macht vergaren", aldus Helm.

Hitlers streven om tot de wereld van de rijken te behoren dateert al van lang voordat hij in 1933 aan de macht kwam. Na zijn mislukte poging tot een staatsgreep en een verblijf in de gevangenis midden jaren twintig verklaarde Hitler dat hij arm en berooid was. Maar hij had 45.000 Duitse mark op de bank, hem gegeven door Elena Bruckmann, echtgenote van een vooraanstaande uitgever, stelt Helm.

Vrouwen

Net als tal van andere gefortuneerde vrouwen had Bruckman zich door Hitler laten inpalmen. Ook Richard Wagners schoondochter Winifred schonk de nazileider forse sommen geld. Voor de buitenwereld stond Hitler bekend als een vegetariër en geheelonthouder die zich eenvoudig kleedde en zich geen uitspattingen veroorloofde. "In werkelijkheid deed hij niets liever dan zich omringen met dure spullen", aldus Helm.

Hij was vooral dol op onroerend goed. Hij kreeg dat van aanhangers, kocht het op of nam het in beslag. "We weten pas sinds kort dat Hitler miljoen rijksmark stak in de renovatie van een kasteel van keizer Wilhelm in het Poolse Poznan", zegt Helm. "Bovendien spendeerde hij ongeveer 100 miljoen rijksmark aan zijn kunstcollectie."

Hitler had niet alleen grote landhuizen en kastelen, hij verdiende ongeveer 7,8 miljoen rijksmark aan de verkoop van zijn boek Mein Kampf. Het is onduidelijk wat er met het fortuin van Hitler is gebeurd. Helm heeft geen bewijs gevonden voor geruchten dat dit geld op Zwitserse bankrekeningen was gezet. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog droegen de geallieerden de eigendomsrechten van Hitlers huizen over aan de autoriteiten.