LONDEN - De G8-top die woensdag in de Schotse plaats Gleneagles begint, gaat gepaard met de grootste mobilisatie van Britse politieagenten ooit. Bijna 11.000 agenten moeten zorgdragen voor de beveiliging van de bijeenkomst van regeringsleiders van de zeven rijkste industrielanden en Rusland. Maandag kwam de politie al in actie tegen relschoppers.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De politie vreesde al dat anarchisten maandag chaos in Edinburgh wilden veroorzaken tijdens het Carnaval voor Volledig Genot. Een twintigtal personen liep lichte verwondingen op. Drie van hen lagen maandagavond nog in het ziekenhuis. De politie verrichtte naar eigen zeggen zeker negentig arrestaties.

Slopen

Volgens de lokale autoriteiten hadden zich ongeveer duizend mensen verzameld voor de betoging op maandag. Relschoppers bekogelden de politie met stenen, flessen en stukken hout en metaal van gesloopte bankjes. "Het doel van de betogers was niet op legale wijze te demonstreren maar om ongeregeldheden uit te lokken", vatte de politie in Edinburgh de situatie samen.

Geblokkeerd

Honderden demonstranten hebben bovendien de marinebasis Faslane bij Clyde (westkust) geblokkeerd. Een woordvoerster van de demonstranten zei dat het de bedoeling is het werk op de basis stil te leggen. De actie verliep vreedzaam.

Live 8

Straatvegers hebben de Schotse straten schoongeveegd na de massale demonstratie tegen armoede van zaterdag. Tegelijkertijd met de Live 8-concerten riepen in Edinburgh 225.000 mensen op een einde te maken aan de armoede in vooral Afrika. De politie roemde zondag de goede organisatie en sfeer van de protesten.

De hoofdrolspeler uit de film Trainspotting, Ewan McGregor, opende zondag in Dunblane een zogeheten C8-kindertop. De door Unicef georganiseerde bijeenkomst duurt drie dagen en moet resulteren in een manifest voor de G8-regeringsleiders. Demonstranten tegen de oorlog in Irak maakten zondag van de gelegenheid gebruik om in Edinburgh te demonstreren. In de stad begon bovendien een alternatieve G8-top.