ROME - Voorzitter Franco Grillini van Arcigay, de grootste Italiaanse homovereniging, gaat zaterdag naar de begrafenis van Pim Fortuyn in Provesano. Grillini is tevens Kamerlid van de grootste oppositiepartij Linkse Democraten (DS) in Italië, maar gaat op persoonlijke titel naar de ceremonie.
Franco Grillini

Grillini benadrukt dat hij de politieke ideeën van Fortuyn niet deelt, maar dat hij het fenomeen Fortuyn zeer interessant vindt. "Het was een uitgesproken homoseksuele politieke leider die grote populariteit genoot bij het volk, vooral vanwege zijn verdediging van de persoonlijke en collectieve vrijheid."

Bovendien wil Grillini met zijn aanwezigheid op de begrafenis stelling nemen. "Ik ga omdat ik iedere vorm van politiek geweld afkeur en om stil te staan bij de risico's die elke vorm van fundamentalisme met zich meebrengt", aldus Grillini.

"Zowel het extremisme dat de hand van de moordenaar heeft bewapend, als het fundamentalisme van de Islam dat door Fortuyn bestreden werd. "Grillini woont zaterdag ook het forum in Pordenone bij, waarop Pim Fortuyn en de Italiaanse regio Friuli centraal staan.