DEN HAAG - VVD-leider Van Aartsen is boos op burgemeester Cohen van Amsterdam. Die zou onvoldoende hebben gedaan om minister Verdonk (VVD) een krans te kunnen laten leggen tijdens de slavernijherdenking enkele dagen geleden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De openbare orde in Amsterdam is zo ver gedaald dat een lid van het kabinet daar haar werk niet meer kan doen", aldus Van Aartsen zondag in De Telegraaf.

Ruim duizend mensen protesteerden vrijdag met gejoel, geschreeuw en gefluit tegen de aanwezigheid van Verdonk, die Vreemdelingenzaken en Integratie in haar portefeuille heeft. Ze maakten zoveel lawaai dat de toespraak van de minister vrijwel niet te horen was. De mensen protesteerden tegen "het rechtse beleid van deportatie en discriminatie".

Kransleggen

Toen Verdonk een krans wilde leggen bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark, werd haar de weg versperd. Daarop vertrok ze, maar werd ze nog wel uitgejouwd. "Van tevoren wist je dat het een chaos zou worden, dan moet je ook voldoende maatregelen nemen. Dat is niet gebeurd en Verdonk heeft men moederziel alleen laten vertrekken", stelt Van Aartsen.

Reactie Cohen

Burgemeester Cohen zegt te betreuren dat Verdonk geen krans kon leggen, maar weerlegt de kritiek van Van Aartsen. "Bij de herdenking drie jaar geleden was er veel gedoe omdat mensen achter hekken moesten staan. Daarom hebben we besloten geen hekken te plaatsen."

ME

Gezien de gevoeligheid van de komst van Verdonk wilde hij ook niet veel agenten op de plaats van de herdenking hebben. "Bij een geweldige politiemacht was de vlam helemaal in de pan geslagen." In de omgeving was volgens Cohen voldoende politie op de been om in te grijpen als dat nodig mocht zijn. Ook de mobiele eenheid was even verderop paraat.

Cohen laat nog uitzoeken hoe het kon dat aanwezigen niet gemaand werden om ruimte te maken voor de kranslegging door de bewindsvrouw. "De veiligheid van Verdonk is geen seconde in gevaar geweest", aldus de burgemeester. "En ze heeft van a tot z haar verhaal kunnen houden. Maar je kunt mensen niet verbieden dat ze het niet eens zijn met haar beleid." Cohen had Verdonk van tevoren nog gebeld om te zeggen dat ze welkom was bij de herdenking.

VVD Amsterdam

De VVD in Amsterdam sluit zich aan bij de kritiek van Van Aartsen. "Er waren maar heel weinig geüniformeerde agenten", aldus fractievoorzitter E. van der Burg. "Cohen had gewoon voor voldoende agenten moeten zorgen, die een haag konden vormen toen Verdonk de krans wilde neerleggen. Ik ben het volstrekt oneens met de conclusie van Cohen dat mensen hebben kunnen demonstreren en de minister haar verhaal heeft kunnen houden."

De VVD, coalitiepartij in het Amsterdamse college, gaat Cohen donderdag "stevig aanspreken" tijdens een commissievergadering over openbare orde en veiligheid. "Ik hoop dat op 4 mei volgend jaar voldoende politie op de been is, zodat vertegenwoordigers van de regering gewoon hun kransen kunnen neerleggen", aldus Van der Burg.