De Verenigde Naties onderzoeken nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik door VN-medewerkers in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Drie blauwhelmen uit Mauritanië zouden in de Centraal Afrikaanse Republiek kinderen hebben misbruikt. Het vermeende misbruik van de drie minderjarigen vond meerdere keren plaats in mei en augustus tijdens een vredesmissie.

Daarnaast worden zes VN-medewerkers uit Kameroen beschuldigd van het verkrachten van drie vrouwen. Hun identiteit is nog niet bekend.

Mauritanië en Kameroen zijn door de VN gevraagd om de beschuldigingen te onderzoeken. Het is een standaardprocedure dat de thuislanden van de medewerkers de beschuldigingen onderzoeken. Als onderzoek uitblijft, kan de VN zelf tot onderzoek overgaan.

"Gezien de serieuze aard van de beschuldigingen en de ingewonnen informatie, heeft de VN actie ondernomen", zegt een VN-woordvoerder tegen The Washington Post. Volgens hem is een verdachte geïdentificeerd en opgepakt. Verder wilde hij niet op de aantijgingen ingaan.

De laatste jaren klonken er vaker beschuldigingen van seksueel misbruik door VN-medewerkers tijdens missies in Afrikaanse landen. Vooral tijdens de vredesmissie in de Centraal Afrikaanse Republiek zou veel misbruik hebben plaatsgevonden.

AP onthulde vorig jaar dat er in een tijdsbestek van twaalf jaar ruim tweeduizend beschuldigingen waren geregistreerd van seksueel misbruik door VN-medewerkers.