Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen heeft de demonstratie van anti-islambeweging Pegida vrijdagavond afgeblazen. Pegida demonstreerde bij de Ulu-moskee in de wijk Lombok. 

De politie is onder andere met paarden ter plaatse om de situatie in Lombok onder controle te houden. Ook na het afblazen van de demonstratie zijn nog veel mensen op de been. De demonstranten van Pegida zijn voor hun eigen veiligheid met een bus weggebracht. Daarna bleef het nog een tijd onrustig op het plein, maar in de loop van de avond keerde de rust terug.

Aanhangers van Pegida stelden naast de moskee een scherm op waarop ze beelden lieten zien die joden- en homohaat, terrorisme en geweld zouden symboliseren. Door tegendemonstranten werd onder andere gegooid met blikken, eieren en glas. Ook werd op het plein vuurwerk afgestoken.

"Op advies van politie en gemeente heeft de burgemeester besloten de demonstratie af te gelasten, om verdere wanordelijkheden te voorkomen'', aldus de gemeente, die schat dat de groep die voor onrust zorgde, uit zo'n 150 mensen bestond.

Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. Of er aanhoudingen zijn verricht, kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen. "Aanhoudingen kunnen ook later nog volgen, bijvoorbeeld als uit videobeelden strafbare feiten naar voren komen'', aldus de woordvoerder.

Eerdere demonstraties ook afgeblazen

Eerder deze week hield Pegida eenzelfde demonstratie in Enschede, die volgens RTV Oost wel rustig verliep. Andere aangekondigde demonstraties, die eerder deze week zouden plaatsvinden in Rotterdam en Den Haag, zijn niet doorgegaan.

Afgelopen zomer werd een demonstratie van Pegida bij de Ulu-moskee verboden door de gemeente. De actiegroep wilde toen speklapjes barbecuen tijdens de ramadan. Ook de rechter besloot de actie te verbieden.