WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft donderdag de banktegoeden geblokkeerd van de Syrische minister van Binnenlandse Zaken, Ghazi Kanaan, en de chef van de Syrische militaire inlichtingendienst, Rustum Ghazali. Zij worden verdacht van hulp aan terroristen.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten gaven zij leiding aan de Syrische militaire aanwezigheid in het buurland Libanon. Het tweetal zou betrokken zijn geweest bij diverse corruptiepraktijken. Verder zouden ze hebben aangezet tot terrorisme en de regio hebben gedestabiliseerd.

Moord

Kanaan was gedurende twintig jaar hoofd van de Syrische militaire inlichtingendienst in Libanon. Hij werd in die functie eind 2002 opgevolgd door Ghazali. Eind april trokken de Syrische troepen zich terug uit dat land na de moord op de Libanese oud-premier al-Hariri.

Syrië heeft de Amerikaanse stappen veroordeeld. Volgens Damascus willen de Verenigde Staten hiermee "de aandacht afleiden van de Israëlische agressie in het zuiden van Libanon". De Syrische ambassadeur in de VS zal de Amerikaanse regering om opheldering vragen, aldus persbureau SANA.

Steun

De relatie tussen beide landen is de afgelopen twee jaar verslechterd. Volgens de VS treedt de regering in Damascus onvoldoende op tegen rebellen die vanuit Syrië Irak binnentrekken. Bovendien steunt Syrië volgens de Amerikanen 'terroristische' Palestijnse groeperingen.

De retoriek van de regering-Bush tegen het Syrische regime werd geïntensiveerd na de moordaanslag op Rafik al-Hariri. Deze criticaster van Syrië werd op 14 februari door een autobom opgeblazen. Veel Libanezen zagen hierin de hand van de Syrische regering, die dat ontkende.