STOCKHOLM - De vader van de Zweedse, in Duitsland geboren koningin Silvia, Walther Sommerlath, heeft zich al in 1934 bij de nazi's gevoegd. Dat blijkt uit een Duits register dat de Stockholmse krant Arbetaren donderdag heeft gepubliceerd.
koningin Silvia

Het verhaal van de krant zou het eerste bewijs zijn dat Sommerlaths een nazi was. Volgens de krant woonde hij in 1934 al een aantal jaren in Brazilië. Hij keerde pas terug naar Duitsland in 1937, toen de nazi's daar de macht hadden overgenomen, zo luidt het verslag.

Silvia, die koningin werd in 1976 toen ze trouwde met koning Carl Gustaf, is op de hoogte gesteld van de inhoud van het krantenartikel. Een woordvoerder van het paleis weigerde commentaar op het verhaal. Hij zei alleen dat Sommerlath nooit lid was geweest van de Zweedse koninklijke familie.

Volgens de Arbetaren leverden de fabrieken van Sommerlath onderdelen voor tanks, gasmaskers en optische istrumenten in de Tweede Wereldoorlog. Silvia werd in 1943 in Duitsland geboren. Haar moeder was Braziliaanse.