BOLSWARD - De recente hittegolf heeft tot flinke uitbreiding van een MRSA-besmetting in verpleeghuis Bloemkamp in Bolsward geleid. "We dachten de besmetting onder controle te hebben maar na de hittegolf bleken er dertien hoogbejaarden en vier werknemers besmet te zijn", aldus locatiemanager M. Meesters van Bloemkamp donderdag. Voor de hittegolf kampte het verpleeghuis met slechts enkele besmettingen.

Het Friese verpleeghuis hoopte via antibiotica de bacterie onder controle te kunnen houden. Door de hittegolf en de daaruit volgende besmettingen zijn echter rigoureuze en peperdure maatregelen nodig. Onder meer een speciale vernevelmachine moet de kamers van de bejaarden schoonmaken.

Declareren

"Sinds dit voorjaar kun je gelukkig de kosten boven de 50.000 euro ter bestrijding van de MRSA-bacterie declareren bij het ministerie, want wij zitten al over dat bedrag", aldus Meesters.

Volgens adjunct-directeur E. ten Holte van Arcares, de landelijke branchevereniging voor verpleeg- en verzorgingshuizen, is hitte niet direct de oorzaak van toename van de MRSA-bacterie.

"Het kan wel zo zijn dat wegens de hitte mensen alle ramen openzetten en dat er meer bezoekers komen, waardoor de bacterie zich sneller verspreidt", aldus Ten Holte.

Overleden

Dinsdag werd al bekend dat een patiënt van het St. Jans Gasthuis in Weert een week daarvoor was overleden als gevolg van complicaties door besmetting met MRSA.

De bacterie is meestal niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Alleen als er sprake is van een zwak afweermechanisme of na een ingrijpende operatie, kan een besmetting ernstige gevolgen hebben.