AMSTERDAM - Ouders van wie het kind in het AMC in Amsterdam ter wereld komt, kunnen binnenkort hun baby aangeven bij de burgerlijke stand in het ziekenhuis. Het stadsdeel Zuidoost besloot onlangs een geboorteloket in het AMC te openen.

Het AMC is het eerste ziekenhuis in Amsterdam dat deze mogelijkheid krijgt. Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem ging het AMC al voor. Dit ziekenhuis beschikt al een paar jaar over een geboorteloket. Ook in andere ziekenhuizen kunnen pasgeborenen ter plekke worden aangegegeven.

Het stadsdeel Zuidoost wil de dienstverlening naar burgers verbeteren. Het loket voor de burgerlijke stand in het AMC is een van de maatregelen die hiertoe moet bijdragen. Nu zijn ouders, vaak de vaders, nog een morgen of middag kwijt om hun zoon of dochter aan te geven.

Met een loket in het AMC moet dat veel sneller gaan. De druk op de afdeling Burgerzaken is door de nieuwe regels voor het aanvragen van paspoorten veel groter geworden. Op een nieuw paspoort kun je niet meer wachten, aanvragers moeten een tweede keer terugkomen. Door deze extra toestroom zijn de wachttijden bij Burgerzaken flink opgelopen. Met een extra loket in het AMC wil de afdeling jonge ouders tegemoetkomen.

In het AMC worden jaarlijks ongeveer 1900 kinderen geboren, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.