KABUL - Het Amerikaanse leger heeft donderdag in Oost-Afghanistan de dinsdag neergestorte helikopter gevonden met daarin de lichamen van dertien omgekomen Amerikaanse militairen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag in Washington gezegd.

Volgens een woordvoerder van het Pentagon is nog niet duidelijk of ook op de grond slachtoffers zijn gevallen. De reddingsoperatie is dan ook nog niet afgerond, zei de zegsman.

Al-Qaeda De omgekomen Amerikaanse militairen maakten deel uit van een speciale grondeenheid. Amerikaanse troepen voerden in de oostelijke provincie Kunar operaties uit tegen Taliban-strijders en leden van al-Qaeda. De Chinook-helikopter vervoerde militairen die bij de acties waren betrokken.

Neergehaald

De Taliban, de voormalige machthebbers die in 2001 door de Amerikanen zijn verdreven, zeiden dat ze de Chinook hebben neergeschoten. De Verenigde Staten hebben toegegeven dat het toestel vermoedelijk door "vijandelijk vuur" is neergehaald.

Als de Chinook inderdaad is neergeschoten, zou dat het eerste Amerikaanse toestel zijn dat is neergehaald in Afghanistan. Begin april verloren de VS ook een helikopter met achttien Amerikanen aan boord, maar die verongelukte in een zandstorm.