BERLIJN - De positie van de Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping, wankelt. De minister is doelwit van kritiek omdat hij in zijn ambtstijd honoraria van particulieren ontving en belastingen zou hebben ontdoken.

Bekijk video

De fractie van zijn partij, de sociaal-democratische SPD, komt vrijdag in spoedzitting bijeen om over de bewindsman te praten. Volgens Duitse media donderdag wordt Scharping nog voor de verkiezingen van 22 september afgelost.

Zij beroepen zich op uitlatingen van plaatvervangend fractievoorzitter Erler. In SPD-kringen is verder vernomen dat bondskanselier Schröder inmiddels een "machtswoord" sprak en tot vervanging van partijgenoot Scharping heeft besloten. Door de affaire onderbrak Scharping zijn vakantie. Ook SPD-fractievoorzitter Struck kwam terug van zijn zomervakantie.

Het dagelijks bestuur en het fractiebestuur komen donderdag nog bijeen. Scharping bevestigde donderdag dat hij in 1998 en 1999 rond .000 mark (71.600 euro) honorarium van een PR-bureau ontving. Het geld was bedoeld als voorschot voor een boek over zijn leven. Hij reageerde op onthullingen van het weekblad Stern woensdag.

Ontkenning

Volgens de bewindsman is alles opgegeven bij de belastingen. Hij spreekt tegen dat hij verkeerd zou hebben gehandeld. De afspraken over zijn levensverhaal waren al voor zijn aantreden als minister eind 1998 gemaakt, aldus Scharping. Een groot deel van het geld ging naar goede doelen, of is besteed aan politieke doeleinden.

Scharping geldt al enige tijd als het meest omstreden lid van de regering-Schröder. Hij raakte vorig jaar in opspraak na beschuldigingen dat hij een toestel van de luchtmacht voor privé-doeleinden had gebruikt. En uitgerekend op de dag dat het Duitse parlement moest besluiten over de inzet van troepen in Macedonië, liet de sociaal-democraat foto's van hem en zijn nieuwe liefde in een familieblad publiceren.