HOOFDDORP - Een piloot van de Turkse luchtvaartmaatschappij Fly-Air heeft woensdagavond op Schiphol een noodstop gemaakt. Hij moest tijdens het starten, toen het toestel al flink vaart maakte, op de rem gaan staan. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) constateerde later schade aan de linkermotor, liet een woordvoerder donderdag weten.

Fly-Air staat al lange tijd onder verscherpt toezicht van de inspectie. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van het jongste incident. De IVW doet nog nader onderzoek, aldus de woordvoerder. Aan boord van het bewuste toestel, een Airbus-300, zaten 298 passagiers. Ze bleven allen ongedeerd. Donderdagochtend zijn ze met een ander toestel van Fly-Air alsnog naar hun bestemming vervoerd.

Fly-Air is een van de vele Turkse prijsvechters, zoals Onur Air dat vanwege voortdurende incidenten in mei zelfs een vliegverbod van een maand voor Nederland kreeg. Na een verbeterplan werd de maatregel na twee weken ingetrokken.

Een toestel van de Amerikaanse vrachtmaatschappij Kalitta Air moest woensdagavond ook de start afbreken en een noodstop maken. De brandweer moest de oververhitte remmen afkoelen. Naderhand constateerde de IVW schade aan de rechtermotor. Het ging om een Boeing 747.