WASHINGTON - De nieuw gekozen Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad was in 1979 een van de sleutelfiguren bij de inname van de Amerikaanse ambassade in Teheran en bij de gijzeling van de Amerikanen in dat complex. Dit hebben drie ex-gijzelaars verteld, zo berichtte donderdag het dagblad The Washington Times.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Ahmadinejad was 23 jaar en een leider van de radciale studengroepering die de bestorming van de ambassade aanvoerde. Dat gebeurde in november 1979. De gijzeling duurde 444 dagen.

"Zodra ik zijn foto zag, wist ik dat hij het was", aldus de 73-jarige Charles Scott, een voormalig legerkolonel. Volgens hem was Ahmadinejad een van de twee of drie topmensen die achter de gijzeling zaten en ondervroeg hij ook gijzelaars.

Varkens

Scott zegt zich een incident te herinneren waarbij Ahmadinejad een Iraanse bewaker op zijn kop gaf nadat die twee gegijzelde Amerikanen toestemming had gegeven om de ruimte te verlaten waar ze zaten opgesloten. "Je moet die varkens niet laten gaan", zou Ahmadinejad de bewaker hebben toegesnauwd. Scott verstond dat omdat hij redelijk Farsi beheerst.

Hard en wreed

De 64-jarige Donald Sharer, een marinekapitein die in dezelfde ruimte als Scott zat opgesloten, herinnert zich de jonge Ahmadinejad als een "hard en wreed persoon". Hij zegt dat hij meerdere malen door hem aan een verhoor is onderworpen, maar kon zich niet meer precies herinneren waarover dat ging.

Een andere voormalige gijzelaar, Kevin Hermening, met twintig jaar destijds de jongste Amerikaan die vastzat, zegt ook door Ahmadinejad te zijn verhoord.