UTRECHT - De woorden 'neger' en 'creool' hoeven niet te worden geschrapt uit de Dikke Van Dale, het Groot woordenboek der Nederlandse taal. Dat blijkt uit de uitspraak van de Commissie gelijke behandeling naar aanleiding van een klacht van de Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers in Suriname.

Een woordvoerster van de Van Dale maakte de uitspraak donderdag bekend. De stichting vindt dat de betreffende woorden Afrikaans-Surinaamse Nederlanders aan de koloniale onderdrukking herinneren en zodoende pijn bij hen teweegbrengen.

Maar de commissie oordeelde dat de Van Dale geen onderscheid maakt op grond van ras. "De functie van een woordenboek is niet meer dan het registreren van de betekenis van woorden in overeenstemming met het feitelijk woordgebruik", aldus de commissie.

Hoofdredacteur T. den Boon van het Groot woordenboek schrapt de woorden niet, omdat Van Dale niet normatief is en niet aan taalpolitiek doet. "Als de stichting het gebruik van neger en creool wil veranderen, moet ze bij de gebruikers van de Nederlandse taal zijn. De verantwoordelijkheid voor het gebruik ligt niet bij Van Dale."