DEN HAAG - De bereikbaarheid van huisartsenposten in de avonden, nachten en weekeinden laat te wensen over. Van de honderd mensen die in nood opbellen, krijgt er gemiddeld één helemaal geen antwoord. Ruim 10 procent van de spoedoproepen wordt 'onverantwoord laat' beantwoord. Bijna de helft van de telefoontjes wordt niet binnen de afgesproken dertig seconden beantwoord.

Dat staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dat donderdag verschijnt. In totaal krijgt 89 procent van de bellers bij nacht en ontij wel binnen een minuut antwoord van een arts of tenminste een assistent.

De Inspectie stuitte ook nog eens op huisartsenposten die de praktijk tussen vijf en zes uur in de middag gewoon helemaal op slot doen. Deze Zeeuwse huisartsenposten zullen door de Inspectie zelf worden aangesproken hierop.

De Inspectie moppert ook over het gebruik van de telefonische meerkeuzemenu's door sommige huisartsenpraktijken, waardoor de opbeller in nood eerst een lap ingeblikte tekst te verwerken krijgt en soms ook weer naar andere nummers wordt verwezen.