Een 28-jarige man is maandag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vier jaar cel, omdat hij de pink van een man heeft afgehakt met een samoeraizwaard. De rechtbank ziet dat als poging tot doodslag.

De man uit Leeuwarden had afgelopen maart met het zwaard meerdere keren uitgehaald naar het 23-jarige slachtoffer, die bekendstaat als stationspianist op het treinstation van Leeuwarden. 

Hij wist de meeste slagen af te weren, maar raakte daarbij wel gewond aan zijn arm. In zijn linkerarm en -hand zijn de pezen en zenuwen beschadigd en zijn linkerpink is geamputeerd.

De verdachte had eerder op de avond ruzie met de broer van het slachtoffer. Hij was daardoor volgens de uitspraak van de rechter "gekrenkt en opgefokt". Ook zou hij in chatberichten hebben gezegd dat hij het slachtoffer en een andere man ging vermoorden.

"Het slachtoffer heeft blijvende, ontsierende littekens, lijdt aan fantoompijn en is gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis", aldus de rechtbank.

Naast de poging tot doodslag zou de verdachte twee auto's met het zwaard hebben beschadigd.

Volgens de rechtbank is de Leeuwarder verminderd toerekeningsvatbaar. De man heeft een strafblad, eerder is hij ook al veroordeeld voor geweldsmisdrijven.