GRONINGEN - Het referendum rondom de ingrijpende transformatie van de Groningse Grote Markt is woensdag ongeldig verklaard. De opkomst van 39 procent was niet voldoende voor een gekwalificeerde meerderheid. Dat betekent dat de plannen van de gemeente voor de oostzijde van de Grote Markt door kunnen gaan.

In het referendum stemden ruim 30.000 Groningers voor en ruim 26.000 mensen tegen de plannen. Eerder al stemde een grote meerderheid in de gemeenteraad van Groningen in met het nieuwe uiterlijk van de Grote Markt. Alleen de SP en de lokale partijen Student en Stad en de Stadspartij stemden tegen. Zij hadden het initiatief genomen voor het referendum.

Oostzijde

Het gemeentelijk plan voorziet erin dat de oostzijde van de Grote Markt ingrijpend op de schop gaat. De huidige oostgevel van de markt, waaronder het pand van studentenvereniging Vindicat, wordt zeventien meter naar voren gehaald. De Grote Markt krijgt hierdoor weer de afmetingen van voor de Tweede Wereldoorlog.

Achter de oostgevel komt ruimte vrij voor een nieuw plein, waaraan het Groninger Forum verrijst, een concept waarin de bibliotheek, het Groninger Scheepvaartmuseum en de historische collectie van het Groninger museum onderdak vinden. Eveneens is er ruimte voor een klein congrescentrum en filmzalen. Onder het Forum komt een parkeergarage.

Noordzijde

In 2001 werd een plan om de noordzijde van de Grote Markt te vernieuwen in een referendum met een grote meerderheid verworpen. Dat was vooral te wijten aan de aan het plan gekoppelde parkeergarage, die pal onder de Grote Markt moest komen.

Opluchting Burgemeester

Burgemeester J. Wallage reageerde opgelucht op de uitslag van woensdag. Volgens hem is er in Groningen ondanks de lage opkomst voldoende draagvlak voor het plan. "Niet veel projecten van de overheid overleven referenda, maar dit voorstel is nu nog intact. De burgers hebben de gelegenheid gekregen om het te verwerpen, maar hebben dat niet gedaan." Wallage vond het wel jammer dat de opkomst laag bleef. "Het was natuurlijk wel mooier geweest als er een gekwalificeerde meerderheid voor of tegen zou zijn."

Wethouder W. Smink (ruimtelijke ordening) was vier jaar geleden de drijvende kracht achter het plan voor de noordzijde van de Grote Markt. Ook hij is blij met de uitslag. "Dit is geen Amsterdams referendum", zei hij, verwijzend naar de eveneens ongeldige volksraadpleging over de woonwijk IJburg in de hoofdstad. "Hoewel dit referendum niet geldig is, hebben meer mensen voor dan tegen gestemd. De democratische basis voor dit voorstel is goed."

Teleurstelling

Tegenstander F. Woudstra, fractievoorzitster van de Stadspartij, is zeer teleurgesteld. "Alleen over de percentages ben ik positief. Er hebben veel meer mensen tegengestemd dan voorspeld." De Stadspartij zal zich in de toekomst constructief opstellen, belooft Woudstra. "Dat doen we altijd. Maar ik ga me wel hard maken voor een paar mooie oude geveltjes aan de oostzijde van de markt."