BRUSSEL - De Belgische publieke omroepen VRT en RTBF willen in navolging van de rechtstreekse uitzending van het proces tegen Volkert van der G., ook de rechtszaak tegen Marc Dutroux live brengen. Daartoe hebben de twee omroepen een verzoek ingediend bij het Hof van Beroep in Luik.

Dutroux werd in 1996 opgepakt als hoofdverdachte in een zedenschandaal waarbij vier Belgische meisjes om het leven kwamen. Hijzelf ontkent overigens alle aantijgingen.

Geen sprake

De procureur-generaal van Luik sluit uit dat het proces op de televisie te zien zal zijn. Zij is de hoogst verantwoordelijke van het openbaar ministerie in de Belgische stad. "Ik kan U zeggen dat gezien de gesprekken die we daarover reeds hebben gehad, er geen sprake is van de integrale uitzending".

Opnieuw aandacht

Volgens een woordvoerster van de Vlaamse publieke zender VRT leefde het idee voor een rechtstreekse uitzending al voordat in Nederland het besluit viel om het proces tegen van de moord op Fortuyn verdachte Van der G. live te volgen. "Het heeft de zaak wel weer opnieuw onder de aandacht gebracht", aldus de woordvoerster.

Begin proces onbekend

De voorzitter van het Hof zal later dit jaar een besluit nemen of de rechtszaak kan worden uitgezonden. Het staat overigens nog steeds niet vast wanneer het proces wordt gehouden. Justitie zet na uitstel vanaf 1998 nu in op een proces in de loop van volgend jaar.