NEW YORK - De nieuwe Vrijheidstoren in New York gaat op zijn voorgangers, de dubbele Twin Towers, lijken. De toren wordt massiever dan eerder was voorgesteld. Ook krijgt de Freedom Tower een antenne midden op het dak, net als een van de torens van het World Trade Center die op 11 september 2001 door terreuraanslagen werden verwoest.

Verder herinnert de verticaal gestreepte façade aan zijn voorgangers. Dit blijkt uit het jongste ontwerp voor het bouwterrein Ground Zero, waarover de krant The New York Times woensdag berichtte. Later woensdag zal burgemeester Bloomberg het nieuwe voorstel officieel presenteren.

Het karakter van de wolkenkrabber als symbool van verzet tegen het terrorisme is vergroot. Architect David M. Childs spreekt over een enorme triomfzuil. Het onderste gedeelte van de toren wordt van beton en staal om de gevolgen van een aanslag met explosieven te beperken. De politie had op de versterkingen aangedrongen.

Van het oorspronkelijke, asymmetrische ontwerp van de architect Daniel Libeskind zijn weinig elementen overgenomen, meldde het dagblad. Zo blijft de hoogte van 1776 voet (541,32 meter) gehandhaafd, verwijzend naar de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776.