DEN BOSCH - De kleindochter van het doodgeschoten echtpaar Jo en Ine Zwakhalen uit Sittard heeft tegenover de politie verklaard dat ze heeft gezien hoe "de boef" op 12 juli 2003 na de koop van een auto een pistool uit zijn rechterbroekzak haalde en daarmee schoot. Dat bleek woensdag tijdens de zitting voor het gerechtshof in Den Bosch waar Olaf H. terecht staat.

Het toen 9-jarige meisje dat in de woning van haar opa en oma aanwezig was, werd zelf getroffen in haar hoofd en raakte zwaargewond. Jo en Ine Zwakhalen (beiden 59) overleefden de schietpartij niet. Vorig jaar december begon het meisje spontaan over de fatale gebeurtenis te vertellen. Tot die tijd kon ze zich niets herinneren.

De 32-jarige Olaf H. werd eerder door de rechtbank tot levenslang veroordeeld. De man heeft altijd ontkend de dader te zijn. Hij was wel tijdens de schietpartij in de woning, om van autohandelaar Zwakhalen een BMW van 11.000 euro te kopen. Volgens hem heeft een tot nu toe onbekend gebleven man de schoten gelost.

Zelf zat hij tijdens de schietpartij op het toilet, zo heeft hij verklaard. Daarna verliet H. in paniek de woning. Hij meldde zich drie dagen later bij de politie toen hij hoorde dat hij werd gezocht.

Blonde man

Het meisje zegt dat ze heeft gezien hoe "de blonde man" (H. heeft blond kort stekelig haar), nadat de autokoop was gesloten, een klein pistool uit zijn broekzak haalde. Wat er toen gebeurde, weet ze niet meer. Op verzoek van de politie heeft ze een tekening gemaakt van het pistool dat een stuk uit de broekzak stak. J. van den Elzen, voorzitter van het hof, benadrukte dat het meisje daarbij vertelde dat ze niet goed wist hoe ze een pistool moest tekenen.

De deskundige die de verhoorband later heeft bekeken om te beoordelen welke waarde kan worden gehecht aan de verklaring van het meisje, concludeerde dat de tekening van het pistool niet klopte. Daarbij wist het meisje volgens de deskundige vooraf wat er van haar werd verwacht en kan ze zijn geïnstrueerd. Bovendien zei ze later ook dat het pistool wat ze uit de broekzak zag steken, ook een beurs kan zijn geweest.

Uittesten

Het hof heeft foto's van H. in het dossier waarin hij op verzoek van de onderzoeksrechter een klein pistool in zijn rechter broekzak had gestopt. Het wapen bleek een stukje naar buiten te steken. Het meisje heeft verder verklaard H. een paar weken voor de fatale dag al eens bij het echtpaar Zwakhalen te hebben gezien, toen hij "de auto wilde uittesten". H. heeft altijd volgehouden nooit eerder bij de autohandelaar te zijn geweest. Als vrachtwagenchauffeur had hij zoveel verstand van auto's dat een proefrit niet nodig was.

Bloed

Op de poort achter de woning van het doodgeschoten echtpaar Zwakhalen in Sittard heeft forensisch onderzoeker R. Eikelenboom een klein beetje bloed aangetroffen. Hij heeft echter niet kunnen vaststellen wanneer dat bloed daar terecht is gekomen en van wie het afkomstig is.

Vingerafdrukken

Volgens Eikelenboom is het heel goed mogelijk dat het onderzoeksteam van de politie dat bloedspoor eerder over het hoofd heeft gezien. "Ik denk dat er überhaupt niet naar bloed is gezocht, maar alleen naar vingerafdrukken."

Eikelenboom heeft onlangs in opdracht van het hof een aantal sigarettenpeuken en kleding van de slachtoffers onderzocht op DNA. Daarop is geen DNA-profiel gevonden van H. Wel is op een sigarettenpeuk DNA gevonden van een onbekende man.

Geen match

Onderzoek in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft geen match opgeleverd. De deskundige heeft geen uitsluitsel kunnen geven of er iemand anders aanwezig is geweest op de plaats van het misdrijf.

De slachtoffers zijn van dichtbij neergeschoten. Volgens de verdediging zou daarbij bloed van de slachtoffers op de schutter moeten zijn terechtgekomen. Getuigen die H. de woning hebben zien verlaten, hebben daar niets over verklaard. Bovendien zijn op de kleding van H. geen bloedsporen gevonden.

Volgens de verdediging is het politieonderzoek van begin af aan alleen maar gericht geweest op hun cliënt en zijn andere mogelijkheden bij voorbaat uitgesloten.