TEHERAN - De nieuw gekozen Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ziet zijn verkiezingsoverwinning als het begin van een nieuwe islamitische revolutie. De revolutie moet zich volgens Ahmadinejad over de hele wereld verspreiden. Dat heeft hij woensdag gezegd in een herdenkingstoespraak, meldde het Iraanse persbureau IRNA.

"Dankzij het bloed van de martelaren is een nieuwe islamitische revolutie geboren. De golf van de revolutie zal spoedig de hele wereld bereiken. Het tijdperk van onderdrukking, hegemoniale regimes en tirannie is aan zijn einde gekomen", zei Ahmadinejad in een verwijzing naar aartsvijand de Verenigde Staten.

Contrast

Zijn woorden staan in schril contrast met de gematigde woorden die hij direct na zijn overwinning sprak. Hij zei toen tegen de internationale media dat er geen plaats is voor extremisme en vermeed religieuze retoriek.

Ahmadinejad, die bekendstaat als een zogeheten hardliner, sprak woensdag op een herdenking van oude kameraden van de Islamitische Revolutionaire Partij die in 1981 omkwamen bij een bomaanslag.

Ahmadinejad speelde zelf een actieve rol in de islamitische revolutie van 1979 die ayatollah Khomeini aan de macht bracht in Iran. Tijdens het bewind van Khomeini predikten de ayatollah en andere Iraanse leiders regelmatig de wereldrevolutie, maar na de dood van Khomeini in 1989 is die retoriek geleidelijk verdwenen.