DEN HAAG - D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) wil een aantal radicale hervormingen van het staatsbestel, maar stuit daarbij op verzet in het kabinet. Met name de CDA-bewindslieden voelen niets voor de invoering van een raadgevend referendum of voorstellen om grondwetswijzigingen makkelijker te maken, aldus kringen rond het kabinet.

In het 'paasakkkoord', na het sneuvelen van de gekozen burgemeester en het vertrek van Pechtolds voorganger De Graaf, sprak de coalitie af dat de gekozen burgmeeester in de grondwet moet worden vastgelegd en dat het effect van voorkeurstemmen versterkt moet worden. Maar de plannen van Pechtold gaan in de ogen van de CDA-bewindslieden veel verder. "Hij zoekt problemen bij een oplossing, in plaats van met een goede analyse te komen", zegt een ingewijde. Het CDA heeft nooit iets gevoeld voor referenda en andere vergaande hervormingen op bestuurlijk gebied.

Sommige voorstellen van Pechtold kunnen wel op steun in het kabinet rekenen. Zo wil de D66-minister gemeenteraadsverkiezingen in de tijd spreiden, zodat nationaal-politieke overwegingen minder van invloed zijn op de uitslag.

Het kabinet discussieert al een paar weken over de plannen van Pechtold. Het is de bedoeling uiterlijk volgende week de knoop door te hakken.