RIJSWIJK - Het emancipatie-instituut Clara Wichmann is op zoek naar een "strijdbare vrouw" die lid wil worden van de SGP en vervolgens bereid is een proces tegen deze politieke partij te voeren. Een woordvoerster van het instituut heeft dat donderdag meegedeeld.

Het instituut wil antwoord op de vraag of een politieke partij vrouwen als volwaardig lid mag weigeren, of godsdienst zwaarder mag wegen dan discriminatie van mensen. De SGP staat vrouwen alleen toe buitengewoon lid te zijn. Een plaats op de verkiezingslijst is uitgesloten.

Mislukt

Eerdere pogingen om de Staatkundig Gereformeerde Partij te dwingen de discriminatie van vrouwen in het openbaar ambt op te geven, zijn tot nu toe mislukt. Eind vorig jaar oordeelde de Commissie gelijke Behandeling nog dat zij niet bevoegd was een oordeel te geven over de klacht van mevrouw Grabijn-van Putten, buitengewoon lid van de SGP.

Ook een poging van vrouwelijke politici van PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks om de minister van Justitie en de staatssecretaris voor Emancipatiezaken over te halen een einde te maken aan de discriminatie binnen de SGP, mislukte vorig jaar. De politici wezen de bewindslieden er op dat de Verenigde Naties de handelswijze van de SGP in strijd had verklaard met VN-vrouwenverdrag.

Betreurenswaardig

Staatssecretaris Verstand noemde het standpunt van de SGP buitengewoon betreurenswaardig. Maar zij was niet van plan een wetswijziging door te voeren die het einde van de SGP zou betekenen. Het kabinet moet terughoudend zijn met maatregelen tegen politieke partijen, meende zij.

Volgens een van de initiatiefnemers van het proefproces, Karin Lakeman, hebben zich nog geen kandidaten aangemeld. Als het instituut geen vrouwen kan vinden, zal de organisatie op eigen kracht het proces aanspannen, aldus Lakeman.