WILLEMSTAD - Een fregat van de Koninklijke Marine heeft afgelopen zondag in het Caribisch gebied ruim 1800 kilo cocaïne onderschept. Dat heeft een woordvoerster van de marine dinsdag laten weten. Het nieuws is niet eerder naar buiten gebracht om andere operaties niet te storen.

Het schip, de D'Mary, waarop de harddrugs waren verstopt, was onderweg van de Benedenwindse eilanden naar Midden-Amerika. De woordvoerster wil ook de precieze route niet bekendmaken in verband met andere onderzoeken. Het voer onder de vlag van Sao Tomé en Príncipe, twee eilanden voor de kust van Afrika.

De 100 meter lange D'Mary werd onopvallend in de gaten gehouden door verschillende varende en vliegende eenheden. Een team Amerikanen, aangevuld met enkele Nederlanders van de Hr.Ms. Van Speijk, is uiteindelijk zaterdag aan boord gegaan.

Verstopt

De tachtig balen drugs zaten echter zo goed verstopt dat ze pas op zondag werden gevonden. Volgens de marinewoordvoerster was er op het schip een speciale verborgen ruimte gemaakt, die van buitenaf niet zichtbaar was.

Volgens de Kustwacht zouden de drugs in Amerika en in Europa een straatwaarde hebben van 54 miljoen dollar. De drugs en de opvarenden zijn overgedragen aan Amerikaanse autoriteiten. Zij worden aangeklaagd en volgens het Amerikaans systeem berecht. Zodoende wacht hen waarschijnlijk een lange gevangenisstraf.