AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Belliot (Zorg) wil kijken of het in de toekomst mogelijk is behalve heroïne ook cocaïne op medisch voorschrift te verstrekken.

Volgens haar begint dit najaar een speciale commissie van het Rijk met een onderzoek naar de mogelijkheden hiervan. "Ik sta er in ieder geval 100 procent achter", zei Belliot dinsdag in het politieke televisieprogramma De Voorkamer van RTV Noord-Holland.

Heroïne

In Amsterdam en een aantal andere plaatsen in Nederland loopt al een experiment voor verstrekking van heroïne aan verslaafden die niet meer kunnen afkicken. Het kabinet stemde vorige week in met de voortzetting en uitbreiding van dit project. De hoofdstad krijgt nog eens 75 extra plaatsen bovenop de huidige zeventig.

Belliot heeft de vrije verstrekking van cocaïne de afgelopen drie jaar al diverse keren in Den Haag aan de orde gesteld. Het verkrijgen van drugs op medische grond is een laatste redmiddel voor deze groep verslaafden. "Deze mensen zijn ziek, dan moet je een medicijn krijgen."

Volgens de wethouder komen in Amsterdam ongeveer 250 verslaafden in aanmerking voor vrije verstrekking van cocaïne.