PARIJS - Als gevolg van de hittegolf in Frankrijk, zijn in Parijs dinsdag zeker twee mensen overleden. Het gaat om personen van 81 en 95 jaar. De angst groeit voor een nieuwe hittecatastrofe zoals in 2003, waardoor circa 15.000 vooral bejaarde Fransen overleden.

Volgens het stadsbestuur maakt de sterke luchtvervuiling de gevolgen van de warmte alleen nog maar erger. Maandag was al een 74-jarige Parijzenaar aan oververhitting overleden. Hierna was in alle acht arrondisementen van Parijs de derde van vier alarmfases in werking getreden.

Niet alleen de hoofdstad heeft problemen met het warme weer. Alarmfase drie is nu van kracht in driekwart van het land. In de oostelijke Elzas stierf dinsdag een jong meisje aan oververhitting in een auto, en ook in het zuiden van Frankrijk viel een eerste hittedode.

Zeer ernstig

De regering van premier De Villepin heeft 180 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor eerstehulpafdelingen om noodsituaties aan te kunnen. De toestand is zeer ernstig, aldus Patrick Pelloux van de vereniging van noodartsen. In sommige ziekenhuizen loopt het kwik op tot 37 graden.

In buurland Italië voorspellen meteorologen tot donderdag extreme hitte. De afgelopen dagen zijn al acht mensen door de warmte omgekomen. Hier kwamen door de hittegolf van 2003 van juli tot september van dat jaar 20.000 mensen meer om dan in dezelfde periode het jaar ervoor.