DELFT - Ruim een op de zes scholieren tussen de 9 en 11 jaar is regelmatig het slachtoffer van pesterijen op school. Een op de twintig kinderen zegt zelf een pestkop te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO-medewerker M. Fekkes.

Hij vond ook uit dat scholen die hun best doen om pesten de kop in te drukken, daar ook in kunnen slagen. Op die scholen wordt met vragenlijsten pestgedrag gemeten, maken onderwijzers met leerlingen afspraken over omgangsregels en houden ze een oogje in het zeil op het schoolplein.

Op scholen die pesten aanpakken, neemt dit verschijnsel af, constateerde Fekkes. Leerlingen van scholen die niet in actie komen, kregen in de onderzoeksperiode juist meer met pesten te maken. Scholen die hun strenge aanpak van pesten laten varen, krijgen weer meer met het fenomeen te maken.

Kinderen die geplaagd worden op school, hebben vaker hoofdpijn, slapen slechter, plassen meer in bed en zijn vaker depressief. Fekkes promoveert dinsdag op zijn onderzoek aan de Universiteit Leiden.