DEN HAAG - De organisatie Melio-Flexcare uit Abcoude handelt in strijd met de regels door au pairs aan te bieden die niet bij het gastgezin in huis wonen. Dat heeft het ministerie van Justitie dinsdag in een verklaring laten weten.

De regeling voor au pairs bepaalt dat een au pair bij het gastgezin in huis moet wonen. Als dat niet het geval zal zijn, krijgt de au pair geen verblijfsvergunning. De 'flexopairs' van Melio-Flexcare verzorgen de kinderen overdag in het huis van het gastgezin. 's Avonds gaan ze terug naar hun eigen huis, dat van het bemiddelingsbureau is. Ze delen die woning met vier of vijf meisjes uit het land van herkomst.

IND

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal de lopende aanvragen intrekken. Met de gastgezinnen die via Melio-Flexcare een au pair hebben, hoopt de dienst overeen te komen dat de au pair alsnog bij het gezin in huis gaat wonen, zei een woordvoerder van het ministerie.

De au pair en het gastgezin moeten bij de aanvraag van een verblijfsvergunning schriftelijk verklaren dat het gezin 'vrije kost en inwoning' biedt en dat de au pair in ruil daarvoor in de huishouding van het gastgezin helpt. Volgens het ministerie betekent dat feitelijk dat de au pair in het huis van het gezin woont en daar slaapt, eet en ingeschreven staat. Ook mag de au pair alleen in het gastgezin assisteren dat het verblijf voor haar heeft geregeld.

Inwoning

De regels zijn volgens het ministerie gericht op de bescherming van de au pair. Het uitgangspunt is dat de au pair kennis moet kunnen maken met de Nederlandse samenleving en cultuur, waarbij de betrokkene geen werk zoals bedoeld in de Wet arbeid vreemdelingen mag doen. "Inwoning bij één en hetzelfde gastgezin garandeert zoveel mogelijk dat dit uitgangspunt wordt gerespecteerd", meent het departement.