DEN HAAG - De vakbonden breiden de staking in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voor woensdag uit. Vooral ambtenaren op gemeentekantoren in Amsterdam en brandweerlieden en ambulancediensten in andere steden zullen het werk neerleggen. Dat blijkt uit de actiekalenders van vakbonden CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV.

De trams, metro's en bussen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht staan vanaf zes uur 's ochtends 24 uur stil. Naast het openbaar vervoer zullen in Amsterdam de stadsdeelkantoren, de brandweer en verschillende gemeentelijke diensten zoals de GG & GD, de sociale dienst en het waterleidingbedrijf staken, aldus CNV Publieke Zaak.

In de regio Gelderland Midden (onder andere Arnhem en Wageningen) houden woensdag de brandweer, gemeentelijke ambulances en de gemeentelijke gezondheidsdienst wachtdiensten. Volgens Abvakabo FNV staan er woensdag daarnaast werkonderbrekingen bij de gemeente Den Haag op de rol. Verder houdt de brandweer in Heerlen een zondagsdienst en staakt het stadstoezicht in Leiden.

Eerder werd bekend dat ook de gemeentelijke ambulancediensten in de regio's Amsterdam, Utrecht en Hollands Midden (onder meer Leiden en Gouda) zondagsdiensten draaien.

Vastgelopen onderhandelingen

De ongeveer 190.000 gemeenteambtenaren zijn boos over de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe CAO. De bonden wezen in mei het eindbod van de werkgevers als onvoldoende van de hand.

Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak willen met de stakingen voor het laatst voor de zomervakantie "een duidelijk signaal" afgeven aan de gemeentes. Als zij hun CAO-voorstel niet verbeteren, gaan de acties na de zomer door, dreigen de bonden.