AMSTERDAM - De Stichting Pantera heeft dinsdag videomateriaal vrijgegeven van een katachtig dier op de Veluwe. De video met ruw beeldmateriaal is op 22 juni vastgelegd op een akkerveld in Loenen nabij Apeldoorn. De technische recherche heeft de beelden onderzocht.

Bekijk video: Modem/ Breedband (videoserver kan tijdelijk overbelast zijn)


Pantera-voorzitter Arno van der Valk staat in het korenveld waar het katachtig dier is gezien. Op sommige stukken is het veld een meter hoog. De foto is maandag 27 juni gemaakt. - Marc Koot

Op de video, gemaakt door Pantera, van bijna drie minuten is te zien hoe een katachtig dier op een akkerveld zit en vervolgens richting korenveld loopt. Uiteindelijk verdwijnt het dier vluchtend uit beeld. De video is van zo'n honderdvijftig meter afstand genomen. "Het is een middelgroot katachtig dier met sluipgedrag en duidelijk bezig om een kleine prooi te vinden", verklaarde Arno van der Valk van Stichting Pantera.

Videomateriaal

De technische recherche van de politie Apeldoorn heeft het videomateriaal op echtheid onderzocht. "We hebben geconstateerd dat de beelden niet onecht zouden zijn of dat ermee gemanipuleerd is", liet een woordvoerder van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland weten.

Eerder verscheen al fotomateriaal van de bewuste plek waar de 'poema' is gesignaleerd.