DEN HAAG - De eerste zes ministers van het nieuwe kabinet van CDA, LPF en VVD zijn woensdag langs geweest bij formateur en toekomstig premier Balkenende. Na de twee vice-premiers Bomhoff (LPF) en Remkes (VVD) kwamen achtereenvolgens de ministers Donner (CDA), De Hoop Scheffer (CDA), Kamp (VVD) en Van der Hoeven (CDA) langs. Donderdag, vrijdag en zaterdag volgen nog de overige zeven ministers en de veertien staatssecretarissen.
CDA
LPF
VVD
premier Balkenende

Pas volgende week officieel minister

De gesprekken zijn het officiële moment dat de formateur kandidaten vraagt voor een bepaalde post in het kabinet. Pas na beëdiging door koningin Beatrix, naar verwachting begin volgende week, zijn ze officieel minister.

Begrip voor gebrek aan ervaring

De kandidaat-ministers hielden zich na hun gesprek met Balkenende dan ook nog erg op de vlakte. Vragen over hun plannen bleven onbeantwoord. De nieuwe vice-premier en LPF-minister Bomhoff van Volksgezondheid wilde alleen kwijt dat hij Balkenende begrip had gevraagd voor het gebrek aan ervaring in de Haagse politiek bij de vier aanstaande LPF-ministers. "Wat wij missen aan kennis van de politiek, hopen wij goed te maken met onze ervaring in het bedrijfsleven", zei Bomhoff.

"Mensen met een frisse blik"

De andere vice-premier, VVD'er Remkes, gaf aan dat hij zin heeft om aan de slag te gaan als minister van Binnenlandse Zaken. Volgens Remkes is het gebrek aan ervaring bij de LPF'ers geen probleem. "Het kan ook een verrijking zijn als mensen met een frisse blik in het kabinet komen." Hij noemde het "logisch" dat een kabinet met een nieuwe partij in het begin wat instabiel kan zijn.

"Niet al te grote twijfels over dit kabinet"

Ook CDA'er Donner heeft vertrouwen in het nieuwe kabinet. "Ik ben zelf als informateur betrokken geweest bij de opstelling van het strategisch akkoord. Weliswaar was ik niet verantwoordelijk voor de inhoud, maar het is logisch dat ik niet al te grote twijfels over dit kabinet heb", zei Donner. Hij noemde zijn aanstaande ministerschap van Justitie "een te grote verantwoordelijkheid om het als een eer te beschouwen".

Terug van weggeweest

Oud-CDA-leider en nu de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer keerde woensdag terug op het Haagse Binnenhof. Dat deed hem zichtbaar plezier. De vorig jaar gevallen christen-democratische leider wordt maar wat graag minister onder premier Balkenende.

Zeer verguld

VVD'er Kamp en CDA'er Van der Hoeven sloten woensdagavond de gespreksronde van Balkenende af. De twee Kamerleden toonden zich beiden zeer verguld met de hun toegewezen ministersposten, respectievelijk VROM en Onderwijs.

/NIEUWSKabinet compleet na bekendmaking kandidaten LPFLPF heeft ploeg voor kabinet rondLPF levert eerste allochtoon in regering