DEN HAAG - De tweede dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima heet Alexia Juliana Marcela Laurentien. De vader maakte de vier namen dinsdagochtend bekend toen hij bij het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt in Den Haag aangifte deed van de geboorte. Burgemeester Deetman nam samen met een ambtenaar van de burgerlijke stand de aangifte in ontvangst. Als getuigen waren daarbij minister-president Balkenende en vice-president van de Raad van State Tjeenk Willink aanwezig.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De adem stokte enkele aanwezigen bijna in de keel toen prins Willem-Alexander de eerste naam van zijn tweede dochter dinsdag op het 'oude stadhuis' van Den Haag bekendmaakte. Alexia is immers ook de Franse dochter van zijn grootvader prins Bernhard. "Ik ken heel wat Alexia's naar wie ze niet vernoemd is", zei de Prins van Oranje beslist.

"Ze is vernoemd naar míj", legde de prins later resoluut uit. De tweede naam is Juliana, naar de grootmoeder van de prins, de derde Marcela naar een zeer dierbare (peet)tante van prinses Máxima (een zus van haar moeder) en de vierde Laurentien, naar de vrouw van prins Constantijn. Het zijn allemaal vrouwen van wie de prins hoopt dat zijn dochtertje er in de toekomst "iets van zal meenemen". Het meisje is net als haar zus Prinses der Nederlanden en Prinses van Oranje-Nassau.

Verwerken

Het was de wens van Máxima om haar tweede kind naar de Prins van Oranje te vernoemen. "Zondag moest ik dat nog even verwerken", aldus de prins. Geloofde zondag bijna niemand hem echt helemaal toen hij bij de presentatie zei dat zijn vrouw en hij "nog niet helemaal" uit de naam waren, inmiddels is dat heel wat aannemelijker. Willem-Alexander vindt het wel geweldig dat zijn vrouw hem deze eer wilde aandoen, zo bleek dinsdag.


Foto: Gera Nieland

Deetman overhandigde Willem-Alexander een houten ooievaar (de vogel is het symbool van Alexia's geboortestad Den Haag) en een kleurrijk, grappig beeld van Jan Jaap Horstink, dat als titel 'Het Heertje' heeft. De burgemeester zei in zijn speech dat de meeste vaders zich wel ongemakkelijk hadden gevoeld als zij hun dochter aan de pers en het volk moesten tonen. "De meeste vaders zijn blij dat hen dat gespaard is gebleven."

Bovendien sprak Deetman over zaterdag, toen Beatrix, in de aanwezigheid van Willem-Alexander, het bronzen beeld van prins Claus in Hitzacker onthulde en dat een dag later Alexia geboren werd. Je wordt heen en weer geslingerd tussen verdriet gemis en blijdschap, aldus de burgemeester.

Daarop volgden champagne en beschuiten met roze muizen en nog wat later buiten veel enthousiasme en cadeautjes van het publiek. Willem-Alexander maakte even een rondje langs de mensen achter de dranghekken en Alexia kan inmiddels flink vooruit als het om pluisbeesten gaat.


Buiten nam de prins felicitaties en cadeautjes van belangstellenden in ontvangst

Klinkerpad

De namen van het nieuwe Oranje-prinsesje Alexia waren nog geen uur bekend, toen de eerste vernoemingen al een feit waren. De gemeente Rheden (Gld) heeft in Velp, een van haar dorpen, een klinkerpad naar de tweede dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima vernoemd. Een binnenvaartvervoerder uit het Botlekgebied besloot zijn nieuwste schip naar het kind te vernoemen.

Het vervoerbedrijf heeft al de motortankschepen (MTS) Máxima en Amalia. De Alexia moet nog worden afgebouwd en is dan 110 meter lang en kan ruim 3,5 tot stookolie vervoeren. Het straatje in Velp ligt in een lommerrijke villawijk. Anderhalf jaar geleden vernoemde de gemeente Rheden al een straat naar Alexia's oudere zus Amalia.


Het felicitatieregister in het Haagse stadhuis

Gelukswensen

Het prinsesje werd zondag even na half drie geboren in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. Op de website van het Koninklijk Huis kunnen gelukswensen worden overgebracht.