ORANJESTAD - De Arubaanse minister van Justitie Croes wil dat de Nederlandse regering het eiland verdedigt bij de Amerikaanse autoriteiten. Ook wil Croes dat Den Haag officieel steun betuigt aan Aruba, omdat er volgens hem sytematisch spookverhalen verschijnen in de Amerikaanse media over de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway.

Croes zei dat maandag na afloop van een overleg op Curaçao met de ministers Donner (Justitie) en Pechtold (Koninkrijksrelaties) en de Antilliaanse justitieminister Dick. De bewindsman is bang voor de gevolgen die de negatieve berichtgeving kan hebben voor het Amerikaanse toerisme naar het eiland.

Op sommige televisiezenders wordt Aruba nu afgeschilderd als een crimineel eiland waar volop wordt gegokt, gedeald en gedronken. Van het politieonderzoek en de manier waarop justitie haar werk doet zou ook niet veel deugen.

Rechtssysteem

"De geloofwaardigheid van ons rechtssysteem is in het geding", vindt Croes. "Bovendien hebben we in het hele koninkrijk hetzelfde rechtssysteem dus ook de naam van Nederland wordt door het slijk gehaald."

Toerisme

Op Aruba zijn volgens de minister 45.000 mensen direct afhankelijk van het toerisme. "We kunnen niet meer passief toekijken hoe onze naam wordt besmeurd. Nederland moet helpen tegengas te geven."

Minister Donner is dat met zijn collega eens. Hij zegde in een reactie toe de zaak aan te kaarten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We moeten kijken hoe we kunnen voorkomen dat dit tot grote schade gaat leiden voor het eiland Aruba. Misschien kunnen we via de ambassade in Washington de beeldvorming in de pers weer rechtzetten."

Dat de Amerikaanse autoriteiten kritiek zouden hebben op Aruba wees Donner resoluut van de hand. "Ik weet gewoon dat naar hun gevoel alles wordt gedaan wat gedaan kan worden", aldus de minister.

Holloway

De Amerikaanse pers is al wekenlang op Aruba om verslag te doen van de verdwijning van Holloway. Zij was voor een kort schoolreisje op Aruba om te vieren dat ze voor haar eindexamen was geslaagd. Sinds 30 mei is niets meer van het meisje vernomen. Het openbaar ministerie en de politie gaan ervan uit dat ze om het leven is gekomen. Er zitten drie verdachten vast op verdenking van het (mede)plegen van moord, doodslag of ontvoering met de dood tot gevolg.