NEW YORK - VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft zich woensdag opgeworpen als bemiddelaar tussen Spanje en Marokko, die sinds een week ruziën over het eilandje Perejil. Marokko nam het onbewoonde eiland een week geleden in, Spanje maakte de bezetting woensdag ongedaan.

Erg bezorgd

Annan zei erg bezorgd te zijn over het conflict, aldus een verklaring die woensdag is uitgegeven. Hij heeft met beide partijen contact gelegd en heeft de hoop uitgesproken dat Spanje en Marokko het conflict om Perejil langs vreedzame weg oplossen.

Opmerkelijke verklaring

Woensdagavond kwam de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken met een opvallende verklaring. Hij zei dat Spanje en Marokko dinsdag overeenstemming hadden bereikt over de voorwaardelijke terugtrekking van de Marokkaanse troepen. Niettemin gingen de Spanjaarden woensdag over tot een korte militaire actie, waarbij de zes Marokkanen die zich op het eiland bevonden werden heengezonden. Volgens de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Benaïssa heeft de Spaanse actie veel weg van een oorlogsverklaring.

/NIEUWSMarokko eist onmiddellijke terugtrekking Spanje