NIJMEGEN - Bij de tbs-instelling Pompekliniek in Nijmegen is vanaf woensdag elke dag te zien, hoeveel patiënten daar opgesloten zitten en hoeveel mensen op proefverlof zijn. Het levensgrote scorebord bij de ingang van de kliniek is een door de Amsterdamse kunstenaar André van Bergen ontworpen kunstwerk.

Het kunstwerk is zowel binnen als buiten de kliniek erg omstreden. Bewoners van de tbs-instelling zijn bang dat hun verlofregeling in gevaar komt door het openlijk tonen van cijfers van het aantal proefverloven. Omwonenden zouden kunnen schrikken van het aantal tbs'ers dat anders dan zij denken niet veilig opgesloten zit. Ook de Nijmeegse burgemeester G. ter Horst liet eerder weten dat zij niet erg gelukkig is met het scorebord, maar zij onthult het kunstwerk woensdag wel.

Spanning

De directie van de kliniek vindt juist, dat het tonen van de actuele cijfers "perfect de spanning oproept tussen het opgesloten houden van delinquenten en het toestaan van proefverlof, als dat veilig kan." Kunstenaar Van Bergen meent dat het kunstwerk met de woorden 'Uit en Thuis' "een naar buiten gericht signaal is." "Wat is het thuis van de patiënten en nog belangrijker, wat zal hun thuis worden? Voor sommigen wordt de longstay-afdeling hun definitieve thuis, definitief uit de maatschappij."

Incident Pompekliniek

Het scorebord moet volgens de directie van de kliniek "de maatschappelijke gedachtewisseling over tbs bevorderen." De tbs-regeling en het daarbij behorende proefverlof staat momenteel weer hevig in de belangstelling, nadat een tbs'er op proefverlof was ontsnapt en vervolgens een man vermoordde. De Nijmeegse Pompekliniek heeft zelf in december 2003 zo'n incident meegemaakt, toen een buiten de kliniek wonende patiënt een medebewoner neersloeg en die vermoordde door hem levend te begraven.

Longstay-afdeling

De onthulling van het kunstwerk is de afronding van vijf jaar bouwactiviteiten rond de Nijmeegse tbs-instelling. In die tijd is er op het uitgestrekte terrein een gebouw verrezen voor mensen die levenslang in de kliniek blijven wonen, de zogeheten longstay-afdeling, een centrum voor werk en scholing en een polikliniek voor tbs'ers die zelfstandig mogen wonen. De polikliniek gaat woensdag eveneens officieel open.