VOORBURG - Het aantal Nederlanders dat honderd jaar of ouder is, stijgt snel. Nederland telde op 1 januari 2005 1381 honderdplussers. In één jaar tijd is hun aantal met 91 toegenomen. Een halve eeuw geleden telde Nederland slechts veertig inwoners van honderd jaar of ouder. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde.

De groei van het aantal honderdplussers komt volgens het CBS vooral door de gedaalde kans te overlijden op middelbare en 'jongbejaarde' leeftijd. Eén op de zes honderdplussers is een man en de gemiddelde leeftijd is de afgelopen eeuw onveranderd gebleven: 102,1 jaar.

Nederland behoorde in Europa lange tijd tot de koplopers op het gebied van honderdplussers. Maar door de ontwikkeling van de sterfterisico's op hoge leeftijd in de afgelopen decennia ligt dit aandeel inmiddels iets onder het Europees gemiddelde. Frankrijk telt nu het hoogste aantal eeuwlingen en heeft ook het record van de hoogst bereikte leeftijd ooit met 122 jaar.

Henny van Andel-Schipper

Nederland heeft echter nog een troef over. Woensdag wordt Henny van Andel-Schipper uit Hoogeveen 115 jaar. Zij is sinds 29 mei 2004 de oudste mens ter wereld. Sinds 26 september 2003 was zij met 113 jaar en 89 dagen al de oudste Nederlander aller tijden.