ORANJESTAD - De Nederlandse rechter Paul van der S., die sinds donderdag op Aruba vastzat, is zondagavond (lokale tijd) wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. De man was gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan het verdwijnen van de 18-jarige Amerikaanse scholiere Natalee Holloway.

De rechter-commissaris in Oranjestad zag zondag onvoldoende bewijs Van der S. nog langer vast te houden, aldus onderzoeksleider J. van der Straten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht de rechter van medeplichtigheid aan moord, doodslag of ontvoering met de dood tot gevolg.

De zoon van Van der S., de 17-jarige Joran, blijft voorlopig nog wel achter de tralies. Hij werd op 9 juni samen met zijn twee Surinaamse vrienden, de broers Deepak (21) en Satish (17) K. gearresteerd. Zij zijn de laatsten die in het gezelschap van het meisje werden gesignaleerd. De rechter-commissaris heeft de bewaring van de drie vrienden zondag met 8 dagen verlengd.

Auto

Natalee Holloway werd vier weken geleden voor het laatst gezien toen ze bij het trio in de auto stapte na een avondje stappen. Wat er daarna is gebeurd, is niet duidelijk. Van het meisje ontbreekt ieder spoor, maar het OM gaat ervan uit dat ze om het leven is gekomen.

Zoektocht

De politie zoekt nog met man en macht naar de scholiere. Inmiddels zijn medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf uit Texas ook op Aruba aangekomen. Zij helpen de familie met hun eigen zoekacties.

De dj Steve C. komt maandag op vrije voeten. Wat de connectie is tussen C. en Van der S. en zijn vrienden is niet duidelijk. De officier van justitie had om zijn bewaring gevraagd, maar de rechtercommissaris besliste zondag dat daar onvoldoende grond voor is.