Vier kinderen zijn donderdagochtend omgekomen bij een aanrijding op het spoor in Oss. Een volwassene en een ander kind raakten zwaargewond. De politie, de burgemeester van Oss en de NS geven om 13.00 uur een persconferentie. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

In het kort:
  • Aanrijding tussen trein en elektrische bolderkar van voorschoolse opvang bij overweg in Oss
  • Vier kinderen om het leven gekomen
  • Volwassene en ander kind liggen zwaargewond in ziekenhuis
  • Toedracht van ongeval nog niet bekend
  • Onderzoeksraad voor Veiligheid start verkennend onderzoek
De persconferentie over het tragische ongeluk in Oss, waarbij donderdagochtend vier kinderen om het leven kwamen en een ander kind en een begeleider van een kinderopvang ernstig gewond raakten, is voorbij. Dit liveblog wordt nu gesloten.
donderdag 20 september om 13:28
Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans, NS-directeur Operations Marjan Rintel en president-directeur ProRail Pier Eringa tijdens de persconferentie in Oss. (Foto ANP)
donderdag 20 september om 13:22
De echtgenoot van de begeleider heeft tegen media gezegd dat zij buiten levensgevaar is. De politie kan dat nog niet bevestigen.
donderdag 20 september om 13:21
De politie kan nog niets zeggen over de vraag of er (rem)problemen bekend zijn met het merk bolderkar in kwestie. "Er is ons alles aan gelegen om heel zorgvuldig onderzoek te doen, met name voor de nabestaanden, dus hier kan ik nog niks over zeggen", aldus politiewoordvoerder Van Gameren.
donderdag 20 september om 13:20
De trein die op de bolderkar botste is geen intercitytrein, maar de stoptrein tussen Nijmegen en Den Bosch, corrigeert Rintel van de NS. De trein heeft een camera aan de voorkant, zegt Eringa van ProRail. Die beelden worden momenteel bekeken voor het onderzoek.
donderdag 20 september om 13:18
De vijf bij het ongeluk betrokken kinderen komen uit drie gezinnen.
donderdag 20 september om 13:17
De hulpdiensten waren snel ter plaatse omdat er een ambulance in de buurt van de spoorwegovergang was, zegt de politie.
donderdag 20 september om 13:15
Een journalist vraagt naar de berichten dat de begeleider die de elektrische bolderkar bestuurde vlak voor het ongeluk iets riep over remmen die niet werkten. Dat kan de politie niet bevestigen. De vrouw ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Het is niet duidelijk of zij al in staat is met de politie te praten. Het onderzoek loopt, aldus de woordvoerder.
donderdag 20 september om 13:13
Aan het woord is een Marjan Rintel, directeur Operatie van de NS. Voor het treinpersoneel aan boord de trein is hulp geregeld, zegt zij. Op het moment van de aanrijding zaten er 57 reizigers in de stoptrein. De NS heeft een telefoonnummer ingesteld waar zij naartoe kunnen bellen voor nazorg.

Ook ProRail leeft mee met de familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers, zegt woordvoerder Pier Eringa. Dergelijke incidenten komen zelden voor. "In z'n algemeenheid blijven overwegen gewoon levensgevaarlijk." Volgens ProRail waren er geen veiligheidsproblemen met de overweg in kwestie bekend en lijkt ook geen sprake te zijn geweest van technische problemen.

De spoorwegbeheerder zal het ongeluk uitgebreid onderzoeken. "Wat kunnen we maximaal doen om dit nooit meer te laten gebeuren?", is de vraag die daarbij centraal staat.
donderdag 20 september om 13:11
Passagiers van de trein die betrokken was bij het ongeval, kunnen voor vragen en nazorg terecht bij een speciale informatielijn van de NS. Het telefoonnummer is 0800-667 78 88.
donderdag 20 september om 13:10
De spoorwegovergang in Oss kort na het ongeval. (Foto ANP)
donderdag 20 september om 13:09
In eerste instantie was de hulpverlening gericht op de directe nasleep van het ongeluk. Nu wordt de toedracht van de dramatische gebeurtenissen onderzocht.
donderdag 20 september om 13:09
Nu komt Dianne van Gameren van de politie Oss aan het woord. Even na 8.30 uur kwam er een melding binnen dat een elektrisch aangedreven bolderkar bij een bewaakte spoorwegovergang op het spoor kwam en werd geschept door een intercitytrein. De hulpverlening werd direct opgeschaald.
donderdag 20 september om 13:07
De burgemeester bedankt de politie, de brandweer en alle andere hulpverleners voor hun inzet bij het ingrijpende ongeluk. "Het is heel fijn om op hen te kunnen rekenen als een gemeenschap het zo moeilijk heeft." Oss ontvangt vanuit het hele land steunbetuigingen en medeleven, aldus burgemeester Buijs-Glaudemans.
donderdag 20 september om 13:06
"De machinist en de omstanders die het ongeluk hebben meegemaakt zijn diep, diep geraakt."
donderdag 20 september om 13:06
"Dit is een dag waarvan je nooit hoopte dat hij zou komen", opent de burgemeester de persconferentie.
donderdag 20 september om 13:03
Het wachten is op burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss, de politie en de NS.