DEN HAAG - Premier Balkenende heeft omstreeks 16.10 uur prinses Máxima en prins Willem-Alexander gefeliciteerd met de geboorte van hun tweede dochter. Op radio 1 liet hij vanuit Zeeland weten hen van harte geluk te wensen en ook feliciteerde hij Amalia met haar zusje. Moeder en kind maken het volgens hem goed.

Hij sprak zijn gelukwens uit namens de bevolking van Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen. Premier Balkenende richtte zijn felicitaties nadrukkelijk ook tot de schoonouders van prins Willem-Alexander en tot koningin Beatrix.

Hij noemde de geboorte van het tweede kleinkind dit jaar een prachtig geschenk in het jubileumjaar van Beatrix als vorstin. In maart werd Beatrix voor de vierde keer grootmoeder door de geboorte van het eerste kind van prins Friso en Mabel.

Wonder

Het meisje neemt volgens hem een speciale positie in in de monarchie. "Het is het derde kind in de lijn van de troonopvolging. Elk nieuw leven is een wonder en het brengt een grote verantwoordelijkheid voor de ouders mee om nieuw leven te koesteren en te beschermen. Ook voor Amalia zal dit een grote verandering betekenen", zei de premier.

Hij hoopt dat de ouders in rust kunnen genieten van de kleine. Elk kind verdient de ruimte voor een gelukkige en onbezorgde jeugd.