DEN HAAG - Jongeren die aan de slag gaan bij de Koninklijke Landmacht mogen op kosten van hun nieuwe baas hun rijbewijs halen. Wie aangenomen wordt bij de landmacht mag veertig lessen, examens en herexamens declareren, tot een maximum van 2000 euro. Dat heeft een woordvoerder van de landmacht zondag gezegd.

De landmacht is al langer bezig met unieke methoden om jongeren te werven voor het krijgsmachtdeel. Sinds dit voorjaar sponsort de landmacht een raceteam in de autosport.

Het gratis rijbewijs geldt alleen voor jongeren die zich melden voor een gevechtsfunctie bij de landmacht en dus later zullen worden uitgezonden naar missies als die in Bosnië, Afghanistan of, zoals tot dit voorjaar, Irak.

Jongeren die net hun rijbewijs op eigen kosten hebben gehaald, mogen via de landmacht een andere opleiding volgen zoals een slipcursus. In totaal heeft Defensie 5 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe actie. Defensie heeft al jaren moeite voldoende jongeren binnen te halen voor de gevechtsfuncties in de krijgsmacht.