BAGDAD - De Verenigde Staten praten in Irak met vertegenwoordigers van de opstandelingen. Volgens de Britse krant The Sunday Times hopen de Amerikanen zo tot een akkoord te komen dat een einde kan maken aan het geweld in Irak.

Vier Amerikanen zouden in een villa buiten Bagdad tweemaal in de afgelopen drie weken een ontmoeting hebben gehad met de rebellen, meldde de krant op gezag van een Irakees die bij beide gesprekken aanwezig was. Volgens bronnen bij verscheidene cellen van de opstandelingen zouden nog meer ontmoetingen volgen.

Losweken

Met de gesprekken zouden de Amerikanen de Iraakse opstandelingen willen losweken van de terroristen die onder leiding van Abu Musab al-Zarqawi dood en verderf zaaien in Irak. Vertegenwoordigers van al-Zarqawi, de leider van de terreurbeweging al-Qaeda in Irak, nemen niet deel aan de onderhandelingen.

Een van de struikelblokken bij de ontmoetingen was de wederzijdse vrees dat de vijand van de gelegenheid gebruik zou maken om een aanval te plegen. Zowel de Amerikanen als de rebellen hebben een eed gezworen dat ze geen vijandelijkheden zouden ondernemen.

Gesprekken

Namens de Verenigde Staten nemen volgens de krant een hoge militair, een lid van een veiligheidsdienst, een staflid van het Congres en een medewerker van de Amerikaanse ambassade deel aan de gesprekken.

De Irakezen laten zich vertegenwoordigen door Ansar al-Sunna, die betrokken zou zijn geweest bij een reeks zelfmoordaanslagen en een aanslag op een Amerikaanse basis in Mosul met Kerstmis. Ook het zogeheten Islamitische Leger in Irak heeft een afgevaardigde. Die groepering heeft de moord op de Italiaanse journalist Enzo Baldoni opgeëist. Ook andere rebellengroeperingen hebben vertegenwoordiger gestuurd.